Yıl sonu yaklaşırken vergi mükelleflerimiz, vergiden indirim sağlayabilmek için, en çok bilindik yöntem olan araç alma yolunu tercih etmektedirler.
Peki bu yol ne kadar doğru? Firmanızın üzerinden kaç araç var? Daha kaç araç alabiliriz? Firma üzerindeki araçlar bize sıkıntı yaratır mı? gibi sorularınıza bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız.
Maliye bakanlığı vergide kayıp ve kaçağı önlemek için, son yıllarda özellikler şirketlerin aktifine kayıtlı olan lüks araç sayılarına bir sınırlama getirmeyi planlıyor. Bu konu üzerine inceleme personelleri ve hesap uzmanları çalışmalar yapmaktadırlar.
Birçok vergi mükellefi, şirket sahibinin eşi, çocukları ve hatta akrabalarını üzerine aldıkları araçları şirket üzerine kaydettirip aracın bakım – onarım, yakıt, sigorta, kasko vb. giderlerini şirketleri üzerinden düşmektedirler. Bu durumda ciddi bir vergi kaybı doğurduğu için Maliye bakanlığının dikkatini yakından çekmeye başlamıştır.
Ancak bu durumla ilgili olarak kanunda araçlarla ilgili olarak bir hüküm bulunmamaktadır. Yani aktife kayıtlı olan araçlarının reddedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir kanun açısından. Uzmanlar Yat ve Helikopter de olduğu gibi otomobillerde de bir kanun değişikliği yapılacağını bildiriyorlar.
Kanunda Bir Hüküm Bulunmuyor Diye Şirket Aktifine Çok Sayıda Araç Kaydedebilir miyiz?
Gelir İdaresi Başkanlığının bu konudaki özelgelerini incelediğimiz zaman şöyle bir kanıya vardık.
Herhangi bir inceleme durumunda inceleme memurları ve hesap uzmanları şöyle bir yol izlemektedirler;
Gelir Vergisi Kanunu 40. Madde ve Kurumlar Vergisi Kanunu 8. Madde kapsamında indirilecek olan giderlere bakılırken, şirketin büyüklüğü ile ilgili olmayan giderlerin kabul edilmemesi hükmüne bağlanabilir. Bunun sonucunda da ciddi yaptırımlar doğabilir.
Yani, işletme veya şirketinizde 3 personeliniz varken 5-6 tane aktifinde kayıtlı araç varsa ve araçlara ait giderler indirim konusu yapılıyorsa, inceleme esnasında bu giderler kabul edilmeyebilir.
Bu konu ile ilgili olarak bizim önerimiz;
Şirketinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurup, şirket faaliyetleri için kullanmayacak olduğunuz araçları, şirket aktifine almamanız ve giderlerini indirim konusu yapmamanız.
Bilançonuzda ki mali yapınızı kuvvetlendirmek istiyorsanız ve araçları yatırım amaçlı alıyorum diyorsanız, araçları şirket aktifine alabilirsiniz ancak araçlara ait benzin, sigorta, bakım gibi giderleri, şirketten indirim yapmamak, araç satıldığı zaman kar/zarar yazmak kaydı ile kaydedebilirsiniz.
(*) Yukarıdaki yazımız öneri ve tavsiye niteliğinde olup, İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu yazı geçersizdir.