Kadının çalışanın evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirme hakkı vardır. Evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın çalışana kıdem tazminatı ödenmesi 1475 Sayılı İş Kanunun halen yürürlükte olan hükümleri gereğidir.
Bir Yıl İçinde Talep Şart
Kadın çalışanın kıdem tazminatını işvereninden talep edebilmesi için iş sözleşmesini evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde ve evlilik nedeniyle feshetmesi şarttır. Fesihte geçerli bir yıllık sürenin başlangıcı resmi nikah tarihidir.
İhbar Tazminatı Oluşmaz
Evlenme nedeniyle kadın çalışanın işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı oluşur. Öte yandan gerek işverenin ve gerekse işçinin iş akdinin evlilik nedeniyle feshi durumunda ihbar sresi için çalışması veya ihbar tazminatı ödemesi gerekmez.
En Az Bir Yıl Çalışma Olmalı
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, çalışılmış süreleri toplamının 1 yılı geçmiş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatı ödenmez.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılan İşsizlik Ödeneği Alamaz
4447 Sayılı Kanun iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçiye, işsizlik ödeneğinden yararlanma hakkı vermez. Evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın çalışanın işsizlik ödeneği alması mümkün değildir.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılış SGK’ya 13 Koduyla Bildirilir
4857 sayılı İş Kanunu gereği fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadırlar. İşten çıkış gerekçesinin aynı zamanda SGK çıkış kodlarıyla da uyumlu olması gerekmektedir. Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılışlarda “ 13 Kadın işçinin evlenmesi” Kodu seçilmelidir.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılan Başka Bir İşte Çalışabilir
Kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın çalışan dilerse aynı veya farklı bir işverene bağlı olarak yahut kendi nam ve hesabına tekrar çalışmaya başlayabilir. Böyle bir durumda kıdem tazminatı ödemiş olan eski işverenin yaptığı ödemenin yersiz olması yönünde her hangi bir iddiada bulunması mümkün değildir.
Birden Fazla Defa Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Alınır
Kadın çalışanın boşandığı eşi ile yahut bir başkasıyla yeniden evlenmesi halinde de kıdem tazminatı ödenir. Burada dikkat edilecek husus hakkın kullanımında iyi niyet ilkesine riayet edilip edilmediğidir.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılan Rapor Parasını Eksik Alır
Sigortalının hastalık veya analık vaka türünden olan istirahatinin işten ayrılmadan önce başlamış olması veya işten ayrıldıktan sonra ilk 9 gün içinde başlamış olması durumunda, işten ayrılışı takip eden 9 uncu (dahil) güne kadar geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Hamileyken evlilik nedeniyle işten ayrılan kadın işçi rapor parasını eksik alır.
Mehmet Uğur Yavuz / Sosyal Güvenlik Denetmenin yazısı 16.07.2019