2017 yılının bitirmeye yaklaştığımız şu günlerde, birçok işletme ve şirket kendine hem vergiden avantajı sağlamak hem de yıl sonundaki otomobil firmalarının yaptığı kampanyalardan yararlanmak için otomobil firmalarının gezmeye başladılar.
Araç alımlarında karşımıza çıkan ve en çok sorulan sorular?
- Aracın KDV’sini indirim konusu yapabiliyor muyuz?
- Araç ruhsatta ticari yazıyor, neden maliyede ticari sınıfa girmiyor?
- Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) numarası neymiş?
- Aracı kapalı kasa alıp, sonradan cam açtırıp koltuk ekletsem ne olur ki?
- Araç Satımlarında KDV oranı kaçtır?
Vb. sorular sizin de hep aklınızda ve kulağınıza gelen sorulardı.
Bu yazımızda buna benzer tüm sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz.
- Binek Araçlar Nasıl Tanımlanır?
8 seri no.lu Gümrük Genel Tebliğinde 87.03 no.lu tarife pozisyonunda “Binek Otomobilleri ve Esas İtibariyle İnsan Taşımak Üzere İmal Edilmiş Diğer Motorlu Taşıtlar” başlığıyla, şoför dâhil olmak üzere 9 kişiye kadar insan taşımak üzere üretilen araçlardır.
Diğer bir ifade ile, Gümrük Müsteşarlığının 27.07.2005 tarih ve 25888 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren 8 seri no.lu Gümrük Genel Tebliğinde (Tarife Sınırlandırma Kararları) 87.03 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) numarasına göre binek araç olarak değerIendirilebilmesi için şu koşulları taşıması gerekmektedir:
- Şoför ve ön yolcu bölümündeki araç içi konfor özellikleri ve iç döşemeleri araç iç kısmının her tarafından aynı olan,
- Arka kısımda emniyet kemeri montajı için sabit tertibat bulunan,
- Şoför ve ön yolcu bölümü ile yük ve insan taşınan arka bölüm arasında bir bariyer veya panel bulunmayanlar.
- Kimler Binek Araçlarda KDV İndiriminden Yararlanabilir?
- İşletme ve şirketinin faaliyetlerinde kullanmak üzere alınan binek otomobili satın alan firmalar, otomobil alımında ödediği KDV’yi indirim konusu yapamayacaktır. Örneğin, pazarlama elemanlarının kullandığı binek otomobillerini alımında ödediği KDV veya iş verenin kendi kullanımı için aldığı otomobilin alımında ödediği KDV’yi, indirilecek KDV hesabından İNDİRİM KONUSU YAPAMAZ.
- Faaliyeti binek otomobili kiralamak veya işletmek olan firmaların, mal hesabından çıkarılıp taşıtlar hesabında izlenmeye başladığı aktifteki araçlara ödenen KDV’nin de indirim konusu yapılamaz.Örneğin bir otomobil bayisi, işletme müdürüne tahsis ettiği otomobili ithalatçıdan satın alırken ödediği KDV’yi indirilecek KDV hesabından İNDİRİM KONUSU YAPAMAZ.
- Faaliyeti binek otomobillerinin kiralanması olan araç kiralama firmaları (rent a car) ile binek otomobillerini çeşitli şekillerde işleten KDV mükellefleri (örneğin gerçek usulde vergiye tabi taksi işletmeleri, sürücü kursları, otomobil sporu, safari ve tur düzenleyen firmalar), bu faaliyetlerinde kullanmak üzere satın aldığı binek otomobillerine ödediği KDV’yi indirilecek KDV hesabından İNDİRİM KONUSU YAPABİLECEKLER.
- Faaliyeti binek otomobili alım satımı olan ithalatçılar, distribütörler, bayiler ve acentelerin satmak üzere ithal ettiği veya satın aldığı ve mal hesabında izledikleri binek otomobillerinin alımında ödedikleri KDV’yi İNDİRİM KONUSU YAPABİLECEKLER.
- Ticari Araçlar Nasıl Tanımlanır?
Yukarıda binek araç olarak sayılan araçların, ilgili tebliğde belirtilen özellikleri taşımaması durumunda, ticari araç olarak sayılabilirler.
Diğer Bir İfade ile, 2 Seri no.lu Gümrük Genel Tebliği ekindeki 87.03 tarife pozisyonu ile ilgili açıklama notlarında, şoför kısmının arkasındaki bölümde emniyet kemeri bulunmayan, bu bölümde yer alan koltukları sabit olmayan, sadece önde iki koltuğu olan, arkadaki yan camları kapalı olan, kapalı kasalı ve şoför sırası ile arkadaki bölüm arasında sabit bir panel veya ağdan yapılmış bariyer olan panelvan, pikap vb. türü araçlar 87.04 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) numarasına kamyonet ve ticari araç olarak sınıflandırılmıştır.
- Kimler Ticari Araçlarda KDV İndiriminden Yararlanabilir?
İşletme şirketlerin faaliyet kapsamına ve aracın sıfır ya da ikince el olduğuna bakılmaksızın KDV kanunun 29. maddesine göre ticari araç alımlarında ödenen KDV’yi KDV hesabından İNDİRİM KONUSU YAPABİLİRLER.
- Araç Satımlarında KDV Oranı Kaçtır?
- Binek Araç Satışında, Satıcı KDV mükellefi değilse, binek otomobil satışında KDV uygulanmayacaktır,
- Binek Araç Satışında, Satıcı aracı alırken KDV İndirim hakkına sahip değil ise, satış esnasında KDV oranı %1 kullanacaktır.
- Binek Araç Satışında, Satıcı aracı alırken KDV İndirim hakkına sahipse eğer, 12.2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satmaları halinde KDV oranı %1 olacaktır. Aksi hallerde %18 oranını uygulamak mecburiyetindedirler.
- Ticari Araç alım ve satışlarında KDV oranı %18 olarak uygulanmaktadır.
- Dikkat Etmemiz Gereken Diğer Hususlar
- Çift sıra koltuklu panelvanların 87.03 tarife pozisyonunda olduğunu belirtmek isteriz. Satıcılar, ÖTV beyannamesinde aracın GTİP numarasını 87.04 tarife pozisyonunda göstermekte, ancak vergisini 87.03 tarife pozisyonundaki bu tip araçlar için geçerli olan %10 oranından ödemektedir. Vergi daireleri, aracın vergisi doğru hesaplandığı için, beyan edilen GTİP numarasına fazla dikkat etmemektedir. Ancak ÖTV beyannamesinde bu araçların 87.04 tarife pozisyonundan gösterilmesi, alıcıların bu araçları 87.04 tarife pozisyonunda olduğunu sanarak ödediği KDV’yi gönül rahatlığıyla indirim konusu yapmasını sağlamaktadır. Yapılacak bir incelemede, bu araçların vergisinin indirim konusu yapılamayacağı gerekçesiyle alıcılar, indirdikleri KDV tutarı kadar cezalı tarhiyata muhatap olabileceklerdir. Bu nedenle satıcıların, bilerek veya bilmeyerek alıcıların cezalı KDV ödemesine neden olacak bu şekildeki yanıltıcı beyanlardan kaçınmaları gerekir.
- Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.04 tarife pozisyonunda belirtilen taşıtların sonradan değişiklik yapılarak binek otomobiline dönüştürülmesi durumunda, bu taşıtların iktisabında yüklenilen KDV ile binek otomobiline dönüşüm nedeniyle oluşacak ÖTV farkı üzerinden hesaplanacak KDV indirim konusu yapılamayacaktır. Taşıtın alımında indirim konusu yapılan KDV ise, dönüşüm işleminin yapıldığı dönemde indirim hesaplarından çıkarılarak “ilave edilecek KDV” olarak beyan edilecektir.
(*) Araç Satış KDV oranları ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığının yazısına http://www.gib.gov.tr/node/87070 adresinden ulaşabilirsiniz.